Priznana Srebrna radgonska penina je ena izmed najbolj priljubljenih penin v Sloveniji, ki s svojo svežino in vsestranskostjo osvaja tako domače ljubitelje vin kot tujce. Proizvaja jo priznana vinska klet Radgonske gorice, ki se nahaja v srcu Štajerske, v Gornji Radgoni. Ta penina, pridelana po charmat metodi, je simbol kakovosti in tradicije, hkrati pa navdušuje z moderno eleganco in dostopnostjo.

Zgodovina in tradicija
Radgonske gorice imajo dolgo tradicijo pridelave penin, ki sega v 19. stoletje. Srebrna Radgonska penina je plod stoletnih izkušenj in strasti do vinarstva. Pridelana je po charmat metodi, ki jo je razvil Francoz Eugene Charmat. Ta postopek vključuje sekundarno vrenje v velikih jeklenih posodah, kar penini daje svežino, živahnost in obstojne mehurčke. S tem Srebrna penina ohrani sadne arome in nežno strukturo.
Idealni pogoji za vinogradništvo
Gornja Radgona uživa prednosti podnebja, ki združuje vplive panonske nižine in svežine okoliških hribov. Poletja so vroča, zime izrazito hladne, kar ustvarja posebne pogoje za razvoj vinske trte. Takšna klima še posebej dobro vpliva na aromatične sorte, med katerimi traminec dosega izjemne rezultate. Ključno vlogo pri kakovosti pa imata tudi vinogradnik in kletar, ki poleg strokovnosti vlagata srce in predanost v vsako steklenico.
Na območju Radgonskih goric najdemo pestrost talnih struktur, ki so nastale iz plioceanske ilovice. Najpogostejša sta dva tipa – rjavo peščeno-ilovnat in rjavo peščeno-prodnat profil. Ta tla omogočajo poglobitev brez večjih težav, vendar zahtevajo redno gnojenje za ohranjanje rodovitnosti. Z ustrezno nego je na njih mogoče pridelati izjemno kakovostno grozdje.
Lastnosti in okus
Srebrna Radgonska penina ima nežno rumeno barvo z zlatimi odtenki, ki že na pogled obljublja prijetno izkušnjo. V vonju prevladujejo nežne sadne arome, kar ji daje izrazito svežino in mladostnost. Okus je harmoničen, z ravno pravšnjo kislostjo in srednje dolgim pookusom, ki pusti prijeten vtis. Penina je na voljo v različicah, kot so sec (polsuha), extra dry in muškat sec, vsaka s svojo edinstveno aromo in karakterjem. Na primer, muškatna različica izstopa z značilnim muškatnim karakterjem, ki je lahek, a prepoznaven.
Ena od ključnih prednosti Srebrne Radgonske penine je njena vsestranskost. Odlično se poda k sladicam, kjer njena svežina uravnoteži sladkost, prav tako pa je idealna kot aperitiv, ki s svojim nežnim šumenjem povzdigne vsako priložnost. Primerna je za slavnostne dogodke, druženja s prijatelji ali kot spremljava k lahkim jedem. Posebej priljubljena je različica Srebrna rosé sladko, ki s svojo mladostno živahnostjo in aromami rdečega sadja, začinjenimi s ščepcem cimeta in karamele, očara ljubitelje slajših penin.
Srebrna Radgonska penina je na voljo v različnih velikostih, vključno z 0,75 l in 0,375 l steklenicami. Srebrna Radgonska penina je več kot le pijača – je del slovenske kulture in tradicije. S svojo dostopnostjo, kakovostjo in vsestranskostjo je nepogrešljiva na mizah Slovencev.